Zaštita prirodnog kamena impregnacija Bazzolini Idea Gold

Zaštita prirodnog kamena: što i zašto zaštititi. Zaštita od kamena: što i zašto zaštititi. Pro voska za poliranje

Unatoč činjenici da je prirodni kamen se smatra jak, pouzdan i izdržljiv materijal, ne možete ga nazvati nepobjediv: neki faktori imati štetan učinak na mineral. kemikalije agresivni utjecaj kućanstvo (na primjer, detergente), kristalizacija soli sadržane u cementu ili ljepilo, pojava gljivica na površini, prodiranje vode u strukturi kamena, prljavštine i prašine - sve to neminovno dovodi do postupnog uništavanja majke i njezina kasnija obnova skupo. Međutim, posebne impregnacije znatno smanjuju "gubitke".

Info www.pointshop.hr, gsm 098 715 847 darko.stetner@gmail.com

Impregnacija: vrste i zadaci
Najčešći oblici smatraju se univerzalno, a tzv repelenata, čija je glavna funkcija - zaštita od prekomjerne vlage ili strše soli, sprječava pojavu naftnih mrlja. Nevidljivi film omogućuje da prljavština i prašina ostanu na površini, a ne "jedu". Dugotrajan čišćenje podova, zidova, countertops, umivaonika, kao i ružnih mrlja i „žutilo” stvar prošlosti.


Potražnja impregnacija «anti-grafiti»: materijal ne apsorbira korozivne boje, poput spužve, a sve „umjetnost” brzo i jednostavno ukloniti s površine bez oštećenja. Poda od mramora ili granita izgleda impresivno, ali zahtijeva "anti-slip" tretman (osobito ovaj stvarna za polirane ploče). Za boju i uzorak postaju zasićene, korisno nijansiranje impregnacije i simuliraju „stara kamena” pomoć „starinski”. Cijena sredstava ovisi o svojoj namjeni, robnoj marki i količini.

Kako pravilno primijeniti impregnaciju?

Površina mora biti pripremljena za rad: mora biti suha i čista.
Nanesite jednoličnu tankoslojnu podlogu. To je najprikladnije to učiniti širokim četkom ili valjkom.
Pazite da ga osušite. Isključena je veza s vodom za ovo vrijeme.
Preporuka.  Prije prerade preporuča se ispitivanje proizvoda na malom, po mogućnosti neupadljivom mjestu. Ako se posao obavlja u stambenom prostoru, to je najbolje koristiti na bazi vode, bez svijetle „kemijski” miris. U slučaju da se dovoljno porozna kamen, potrebno je ponoviti postupak svakih 3 godine, gusta materijal će zahtijevati sastav ponovno aplikacija ne stariju od 5 godina.

kamen  - je univerzalni materijal za uređenje interijera. Od nje je napravljena veličanstvena podna pločica, s kojima se suočavaju fasade, stvoreni su mnogi dekorativni nacrt. Široka upotreba njegovih izvrsnih karakteristika izvedbe i atraktivnog izgleda opravdana je. Međutim, ovaj materijal ima svoj nedostatak. Pod utjecajem oborina može se srušiti. Zato nam je potrebna impregnacija kamena.

Impregnacija prirodnog kamena: zašto je to potrebno?

Kao što je već spomenuto, impregnacija pomaže u zaštiti premaza od prekomjernog taloženja. Ali je li to nužno samo za ovo? Kao što se ispostavilo, sfera njezine primjene je raznovrsna. Zbog toga su sastavi različitih smjesa sasvim različiti. Dakle, ako razgovaramo detaljnije, zašto je to potrebno? Prvo, stvara nevidljivi zaštitni film i koristi se za one površine koje su podložne čestim trenjem. Na primjer, može se postaviti radna površina, prozorski prozori, podovi. To jest, štiti od abrazivne abrazije.

Ako ne štiti bazu podataka tako da se može nositi s vremenom, što će pokvariti cijeli izgled. Drugo, neke smjese mogu prodrijeti duboko u površinu. Dakle, pore su blokirane i polimerizacija kamena . Zato ne samo za njega, nego i ulje, ulje, benzin, reagensi i drugi slični spojevi. Treće, tu je posebna impregnacija vlažnog kamena, koja ne samo da provodi zaštitnu funkciju već i ukrasnu. Činjenica je da ova mješavina daje djelovanje mokrog sjaja, poboljšava boju površine. Četvrto, savršeno štiti od učinaka UV zraka.


Upravo zato što bijeli kameni pločica ne postaje žuta s vremenom, a tamno ne izgara na suncu. Peto, zaštitni film vam omogućuje da zadržite izvornu fakturu. Sprječava nastanak rupa, čipova i pukotina . Baza je zbijena, postane trajnija. Šesto, posebno se preporuča koristiti impregnaciju lateksa za one baze, na kojima će se nanositi dodatna alkidna, lateksna ili poliuretanska boja. Pa, sedmo, ne sruši se zbog brojnih ciklusa odmrzavanja-zamrzavanja . Stoga je pogodan za uporabu čak iu najtežim vremenskim uvjetima.

Koje su površine prikladne za impregnaciju?
Ova impregnacija je pogodna za kamen i sve proizvode od nje. Također se može koristiti za opeke, betonske, armiranobetonske, slate premaze. Također je popularan u obradi umjetnog kamena. U slučaju kada se obrađuju labave površine - porozni azbest i vapnenac, kameni krede, pješčani zidovi, onda impregnacija doprinosi njihovom značajnom jačanju. Primjenjuje se na vertikalne i vodoravne baze.

Može biti: mramorni podovi, stepenice, zidovi, vrtni putevi, countertops, spomenici, kipovi i još mnogo toga. Konkretno, to je dobro koristiti u obradi fasade i temelja. U slučaju da zaštitite kamenu platformu u blizini bazena, to će vam poslužiti mnogo dulje razdoblje i, štoviše, zadržati svoj izvorni izgled. Naravno, impregnacija (na osnovi lateksa) jednostavno je neophodna za obradu pješačkih, motornih cesta, kao i područja oko garaže.
Pogledaj Video: Bellinzoni Idea Gold inpregnacija

Tehnologija korištenja
Kao što je već spomenuto, ovisno o uvjetima u kojima će se impregnacija koristiti, odlikuju se različiti sastavi. Prema tome, tehnologija primjene svakog od njih je radikalno drugačija.

Opisujemo tehnologiju primjene na primjeru impregnacije hidrokotaja. Potrebno je u većoj mjeri za zaštitu fasada, popločenih ploča, ljuske stijene, pješčenjaka, vapna i betonske betonske površine. Dakle, kako ispravno primijeniti to?

Za početak, važno je pripremiti temelje za čišćenje zraka, prljavštine i prašine. Bolje je primijeniti smjesu četkom, valjkom ili spužvom. U nekim slučajevima koristi se bočica za prskanje s oko 250 ml po kvadratnom metru. Preporučljivo je pridržavati se preporučenih uvjeta temperature (od + 10 ° C) i vlažnosti (od 65%). Jednom kada je baza spremna, ravnomjerno nanesite sastav. Nakon toga, u roku od 12 sati, potrebno je upozoriti na obrađenu površinu od bilo kojeg kontakta s vodom.

Najbolji hidrofobni učinak javlja se unutar 36 sati nakon primjene. Prema proizvođačima, to traje 8-12 godina. U procesu rada važno je poštivati ​​mjere predostrožnosti. Obavezno nosite posebne zaštitne naočale i gumene rukavice. Ako je spoj u očima ili na rukama, temeljito isperite toplom vodom. Ostatak materijala mora se odlagati (prema lokalnim propisima). Ne preporučuje se pohranjivanje.
Naša tvrtka nudi Vam samo najbolju zaštitu (repelenti) kamena, mramora, granita, vapnenca, cigle, betona Bellinzoni potpuno dokazano tijekom mnogih godina na ruskom tržištu sa 100% kamenom zaštite učinak. Kao što su: IDEA HP IDEJA HP Protect kamen, Vieux VEKS - zaštitna impregnacija boje programer s mat efektom, vapno Brtvilo LIME brtvila za kamen zaštite, cigla, beton, blok D70 BLOK D70 impregnacija za kamen s učinkom od kamena renderiranje, IDEA XC MOKRIM izgledaju IDEJA XC impregnacija mokri kamen učinak mokra kamena, KER CER 13 13 zaštitna impregnacija za kamen, Antika EXTRA boji developer za impregnaciju prirodnog kamena. Sve te zaštitna impregnacija proizvodi visoke kvalitete talijanska tvrtka BELLINZONI (Bellinzona). Ne zaboravite da je sve impregnacije za zaštitu tijekom vremena kamenog kolapsa, gubitka njihova svojstva pod utjecajem vanjskih čimbenika kao što su padavina, temperature (pozitivan negativan), UV zrake, deterdženti za kamen da se opere mramor ili granit, tako da mora biti redovito primjenjuju.

Pogledaj Video:  Stroj za čišćenje i poliranje mramora 


Obrada prirodnog kamena s zaštitnom impregnacijom
IT (vodootporan kamen) stručni jezik, cijeli proces zahtijeva neko znanje u zaštiti kamena. Glavne točke ovog procesa: Zaštitna impregnacija (vodootporan) treba primijeniti samo na suhu površinu; kemijski se agens mora nanositi u tankom ravnom sloju; ako na površini postoje višak hidrofobizera, one se moraju odmah ukloniti. Također je potrebno uvijek napraviti uzorak na kamenu na mjestima koja ne napadaju oko. Prirodni kamen uvijek zahtijeva self-care: mogu pojaviti mrlje na kamenu, masti, cvjetanje, ulja različitog porijekla, tekućina može promijeniti boju kamena, itd To je jedna mogućnost, a ne smijemo zaboraviti na to ... Uglavnom zaštitna impregnacija za zaštitu kamena na bazi organskih otapala, ugljikovodici, ketoni, koji izražava svoju jedak miris. Nakon što je površina kamena osušena impregnacija kamena  netoksični i nije opasan u slučaju kontakta s hranom, ali primjenjujući ih na velikom području u sobi, pogotovo ako je već u pogonu, privremeno donijeti neke neugodnosti. Kamena zaštita obrade unutar stana ili za vanjsku obradu i izbjeći nepotrebne neugodne mirise ili jednostavno za udobnost ljudi koji vole najbolje.

To je puno lakše i jeftinije samo za zaštitu mramora ili granita repelenata kamena voda
Nego platiti za njegovu obnovu i uklanjanje mrlja. Frekvencija obrade ovisi o vrsti i teksturi prirodnog kamena. Treba tretirati više poroznih i često korištenih kamenih površina zaštita kamena  vodoodbojna svaka 1 puta godišnje. Kamenje koje su manje porozni i gusta može obraditi hydrophobizator jednom u 1,5 godina. I zapamtite da je odvratan voda je kemijski sredstava za zaštitu kamena, sklon je pokvariti nakon maksimalno jedan i pol godine. U ovom našem Tvrtka Imperial bila je uvjerena  u dugogodišnjim osobnim ispitivanjima s hidrofobirajuće zaštitu impregnacije, kao i povratne informacije od kupaca naših kupaca.

VIEUX BELLINZONI VEKS Bellinzona impregnacija za kamen mramora u boji developer s mat učinkom za Anticosti

VIEUX BELLINZONI VEX Impregnacija za mramorni kamen   Namijenjeno je sredstvimapremaz starog kamena pod antiknom bojom , impregnacija kamena također štiti površinu mramora. VIEUX BELLINZONI ne sadrži smole, ne stvara površinski sloj bez pruge. VIEUX VEKS impregnacija za kamen radio kao boja developer s mat efektom daje površinu granita mramora kamena meka mat sjaj „na Anticosti”. impregnacija potrošnju za kamene Vieux VEKS primjenom sloja na polirane površine kamena: 1l 20-25 m2.
Volumen: 1L

VAPNENA Brtvilo BELLINZONI zaštita odbijajući kamen, cigla, beton punila impregnacije Lime

sredstva BALINZONI LAGANOG SEALERA  impregnacija se uglavnom razvilaza zaštitu poroznih i glatkih kamenaca   naime: mramor, granit, vapnenac, cigla, beton od prodiranja soli (vysokolov). Također štiti od prodiranja vode, ulja i onečišćenja. Ne mijenja strukturu i boju kamena. Izravno odredište LAGANO SEALER BELLINZONIpouzdana zaštita od kamena (Hydrophobizer) za mramor, granit, vapnenac, ciglu, beton.   Protok prilikom nanošenja jednog sloja na polirane plohe 1 litra po 20-25 m2 na površinu neuglačan kamen, cigla, konkretno zaštitni brzina je 17-20 m2 impregnacije.
  Volumen: 1L, 5L, 25L

IDEA HP HP IDEA Zaštita mramornog granitnog kamena štiti originalnu boju

IDEA HP HP IDEA Zaštita kamena   Namijenjen je zaštiti površine mramornog granitnog kamena od prodiranja vode, masti, kontaminanata.IDEA HP Stone Protection ne mijenja originalnu boju na površini kamena.   Dugo se štiti od UV zraka, čime se čuva izvornu boju kamena granita, mramora.Sprječava nastanak plijesni.   IDEA HP je agens za zaštitu od kamena za vanjsku i unutarnju upotrebu. Potrošnja za primjenu jednog sloja: 1 litre na 15-25 m2


IDEA IDEA GOLD GOLD odbijajući sprej za zaštitu kamena za 5 godina (s Nano BELLINZONI) s učinkom od bisera sjaj

IDEA GOLD IDEA GOLD Impregnacija namijenjena zaštiti kamena   sinter granit mramor, vapnenac, beton i umjetni kamen protiv vode, masti različitog porijekla, ulja, čađe, vino, kava, sok, i drugih zagađivača.Koristi se IDEA GOLD vodeni odbojnik za zaštitu različitih kamenih tekstura (poroznih i glatkih) kao što su: countertops od prirodnih i umjetnih kamenje, fasada, prozorske klupice za kamene podove, stepenice, kuhinja stolovi, kupaonice, kišom kamenja. GOLD IDEA ne mijenja izvornu boju poliranog kamena, a osim toga daje sjaj učinak biser sjaj na površini kamena. Dugo se štiti od UV zraka, čime se čuva izvornu boju granitnog kamena, mramora. Sprječava nastanak plijesni. IDEA GOLD je agens za zaštitu od kamena za vanjsku i unutarnju upotrebu. Potrošnja za jedan sloj: 1 litre po 15-25 m2

 5 godina 100% ZAŠTITA KAMENA (NE ANALOGU)

KER 13 silikonska vodoodbojna KER 13 zaštitna kamena od mramora granitnog vapnenca

KER 13  silikon hidrofobizatorza zaštitu kamenih mramora, granita, prirodnog kamena, betona   Iz prodiranja vode i vlage, ulja i onečišćenja. Ne mijenja boju na površini obrađenog kamena. Omogućuje isparavanje vlage u materijalu, a istodobno sprječava njegov prodor. Lako se nanosi, ne stvara debeli sloj, ima dugoročni učinak. Preporučljivo za obradu vapnenca. Potrošnja za primjenu jednog sloja: 1 litre po 20-25 m2. Volumen od 1 L

BLOK BLOK premaz D70 D70 betona kamena mramora granita kamena s učinkom donošenja

BLOCK D70 BLOCK D70 impregnacija za kameni granitni mramor beton , koristi se za zaštitu prirodnog kamenog granita, mramora, betona od prodiranja vode, ulja i onečišćenja. Impregnacija za kamenBLOCK D70 daje kamenim površinama učinak svjetlosnog toniranja. Zaštita kamena od prodiranja vode, ulja i masti više nije problem   sa stvaranjem priprema za impregnaciju štiti kameni blok D70, koji je zbog svoje formulacije bez otapala, pruža visok stupanj zaštite površine mramora, granita, betona i prirodnog kamena, čime je materijal za disanje i osvježava boju. Impregnacija za kamen BLOCK D70 na vodenoj podlozi, nezapaljivi, netoksični. Potrošnja impregnacije kamena pri nanošenju jednog sloja: 1 litra po 20-25 m2. Volumen od 1 L.

ANTIK (starinski) Razvodivač boje za prirodni kamen s sjajnim djelovanjem

ANTIK Color developer za kamen s sjajnim učinkom  Ona štiti, obnavlja i daje sjaj neuglađen, bušiti površine toplinski obrađenog mramora, granita i drugih kamenja. Antik se može nanositi, kako za vanjske radove, tako i za unutarnje. Potrošnja programera boje pri nanošenju jednog sloja: 1 litre po 20-25 m2. Volumen od 1 L.

IDEJA XC WET LOOK IDEJA XC impregnacija mokri kamen s učinkom mokrog kamena

IDEJA XC WET LOOK IDEJA XC impregnacija mokrog kamena   osmišljen kako bi zaštitili površinu kamena, poroznih materijala: granit, mramor, beton, vode, ulja i prljavštine. Daj površinu kamenaučinak vlažnog kamena.   odbijajući vodu, ulje odbijajući zaštitna kamenIDEA XC mokro impregnacija s učinkom mokrog kamena, daje odlične rezultate kada se primjenjuju na poliranim površinama. Nakon nanošenja mokro impregnacije kamena, površine mramora, granita polimerizirani impregnaciju ispod površine kamena, neestetski površine bez formiranja plastični premaz koji bi pozovolyalo kamen disati. To omogućuje da se ispari rezidualne vlage u kamenom granita, mramora, u isto vrijeme sprječava prodor vode i masti. Koristeći najnovije generacije sirovina dovelo do stvaranja novog hydroprotective i maslozaschitnogo proizvoda za močenje mokri kamen IDEJA XC WET LOOK IDEA XC s učinkom mokrog kamena, što pojačava boju kamena dajući mu neku vrstu mokrog kamena i istovremeno je štiti od mrlje obrazovanja zbog apsorpcije vode, masti ili tvari sadržane u ostacima kontaminacije. Mokri impregnacija IDEJA XC kamen sa mokrim kamenom učinak je najbolje rješenje za očitovanje strukturi prirodnog granita kamena, mramora efekt dobiva mokro kamen. Protok prilikom nanošenja jednog sloja: 1 litre do 20-25 m2. Volumen od 1 L.

IDEA IDEA DARK DARK BELLINZONI zaštitni učinak impregnacija mokri kameni kamen sjenčanje boja +

IDEA IDEA DARK DARK BELLINZONI drenching mokri kamen sa sjenčanjem kamena u boji. Osmišljen kako bi zaštitili površinu kamena, poroznih materijala: granit, mramor, beton, vode, ulja i prljavštine.Daje površinu kamena efekt mokrog kamena, potamnjuje boju poliranog i polirane kamene i tamne kontrastne boje .   Vizualno skriva male ogrebotine i kamene greške. odbijajući vodu, ulje odbijajući zaštitna impregnacija mokra IDEJA DARK kamena s učinkom mokrog kamena, daje odlične rezultate kada se nanosi na polirani i neuglađen površine. Nakon nanošenja mokro impregnaciju kamena, na površini od mramora, granita, impregnacija polimerizira ispod površine kamena, bez formiranja površine nisu estetski plastični premaz koji će omogućiti kamen disati. To omogućuje da se ispari rezidualne vlage u kamenom granita, mramora, u isto vrijeme sprječava prodor vode i masti. Koristeći najnovije generacije sirovina dovelo do stvaranja novog i hydroprotective maslozaschitnogo proizvoda drenching mokri kamenIDEA IDEA DARK DARK s učinkom mokrog kamena plus raspada kamena u boji , što poboljšava boju kamena dajući mu neku vrstu mokrog kamena i istovremeno štiti od mrlje obrazovanja zbog apsorpcije vode, masti ili tvari sadržanih u reziduala.   Impregnacija IDEJA DARK mokri kamen s učinkom mokri kamen sa kamena u boji zatamnjenje je najbolje rješenje za očitovanje strukturi prirodnog granita kamena, mramora učinka dobivenog mokri kamen. Protok prilikom nanošenja jednog sloja: 1 litre do 20-25 m2. Volumen od 1 L.

SUPER ZAŠTITA BELLINZONI S progresivne tehnologije !!!
Koristeći najnovije generacije sirovina dovelo do stvaranja i hydroprotective maslozaschitnogo proizvoda drenching mokri kamenIDEA DARK IDEA DARK (s kolosalnim efekt mokrog kamena plus super raspada kamena u boji ) Koji pojačava boju i izloške na strukturu kamena površine dajući mu estetski izgled.

IDEA IDEA Crna Crna BELLINZONI Zaštitna impregnacija, bojanje i toniranje crni kamen, mramor, granit

IDEA IDEA Crna Crna Zaštita BELLINZONI i bojenje crni kamen .   Osmišljen kako bi zaštitili površinu kamena, porozne i glatke materijala: granit, mramor, vode, ulja i prljavštine.Osvjetljava i tonizira površinu crnog poliranog kamena,   poboljšava boju crnog kamena, skriva manje ogrebotine i greške za poliranje kamena.   Vodoodbojna, zaštitna impregnacija protiv odbijanja ulja IDEA BLACK s bojenjem i toniranjem crnog kamena,daje izvrsne rezultate kada se koristi na poliranim i nepolirnim površinama.   Nakon primjene IDEA BLACK vodootporne, na površinu mramora, granita, impregnacija polimerizira ispod površine kamena, bez stvaranja neestetskih plastičnih premaza koja omogućuje kamenu da diše. Omogućuje isparavanje preostale vlage u granitnom kamenu, mramoru, istodobno sprečava prodor vode i masti.Korištenje najnovije generacije sirovina dovelo je do stvaranja novog   hidrotehnički i uljni zaštitni proizvod, zaštita za IDEA BLACK kamen.Boja zaštitne impregnacije (crna). Potrošnja za jedan premaz:1l od 20-25 m2.Volumen od 1 L.

ANTIKA EXTRA Antica Extra Color program za prirodni kamen s sjajnim efektom

ANTIKA EXTRA Razvijivač boje za kamen s sjajnim efektom   štiti, obnavlja i osvjetljava neoboliranu, usitnjenu, toplinski obrađenu površinu od mramora, granita i drugog prirodnog kamena, za vanjska i unutarnja djela. Potrošnja programera boje pri nanošenju jednog sloja: 1l za 20-25 m2. Glasnoća je 1L.

Jedan od glavnih zadaća koje treba riješiti tijekom gradnje je zaštitna impregnacija kamena. Hidrofobna svojstva tvari koje se koriste u obradi kamena, mogu učiniti površine građevinskog materijala otporne na vodu.

Primjena visokokvalitetne zaštitne impregnacije znatno će smanjiti troškove kozmetičkih i remonta:
povećat će trajnost strukture;
bit će trajna zaštita protiv gljivica;
povećati otpornost materijala na mraz;
materijal će biti zaštićen od onečišćenja.

Nadalje, impregnacija s vodenom odbojnošću može povećati sigurnost požara građevinskih materijala. Kvalitetna smjesa neće mijenjati boju materijala niti će prekinuti propusnost pare površine.

Impregnacija kamena u sobi
Unutar soba, kamen je pod stalnim utjecajem ne samo vlažnosti i prašine, već i izdržljivost deterdženata, pića, hrane i raznih masti. A to još nije potpuni popis ispitivanja kojima su izloženi građevinski materijali.

U visokorizičnoj zoni nalazi se kamen u kuhinji, kupaonici, te u prostorijama javnih ugostiteljskih objekata. U nedostatku tretmana s posebnim mješavinama, prirodni i ukrasni kamen (countertops, šankovi, podovi, klupe, itd.) Mogu biti pokriveni raznim mrljama nekoliko mjeseci. Takva mjesta se ne mogu primijeniti na sredstva za čišćenje, jer tekućina prodire duboko u porozna područja.

Brojni su testovi pokazali da se uz upotrebu specijaliziranih mješavina za obradu kamena mogu postići odlični rezultati: smanjenje apsorpcije tekućine mnogo puta, jednostavno uklanjanje mrlja i drugih onečišćenja.

U tom slučaju ne treba zaboraviti da je mramor tretiran takvim sredstvima podložan oštećenju tekućina s visokim udjelom kiselina i klora.

Impregnacija kamena izvan zgrade
Zaštita kamena koja se nalazi izvan, igra ključnu ulogu u izgradnji i naknadnom radu zgrade. On doživljava zamrzavanje i odmrzavanje, učinci raznih soli, gljiva i bakterija, izravnu sunčevu svjetlost.

Mrazovi za kamen su strašni jer tekućina prodire u pore, kada smrznuti, počinje povećavati volumen i ubija ga iznutra. Soli kristaliziraju i uništavaju mikroelemente kamena. Plijesan počinje prodrijeti unutra, a sunčeve zrake uništavaju pigmente koji su odgovorni za boju kamena, što ga zamjenjuje.

Iz svih tih problema može ići, ako koristite sredstva za impregnaciju mramora i prirodnog kamena. Apsorpcija se može smanjiti do 10 puta, stoga tekućina, koja se dobiva na površini, neće biti apsorbirana, moći će se jednostavno obrišiti, ne dopuštajući da napuste mrlje.

Za svaku vrstu kamena razvijene su odvojene smjese. Dizajn uzima u obzir fizikalna i kemijska svojstva kamena. Stoga, kako bi se dobio potrebni učinak od impregnacije, potrebno je odabrati pravu smjesu.

Kako djeluju vodootporne mješavine?
Nakon primjene smjese na površini pokriven je nevidljivim filmom. Poput kišobrana, štiti kamen od vlage.

Da kamena očuvan i nije pokvaren pod hermetičkim tvari za zaštitu molekularna struktura mora omogućiti isparavanje vode iz kamena, a sprječava ponovnu pohranu. Molekule tvari začepljuje pore kamena, ne dopuštajući prolaz tekućine, a isparavanje slobodno ići van.

Postoje mješavine na osnovi vode, kao i voda-ulje. Smjesa na bazi vode ne djeluju protiv ulja mrlje, kao što je potonji ima sposobnost prodiranja takvih molekula impregnacije. Stoga, kako bi učinkovito zaštititi najbolje koristiti za impregnaciju vode-ulje-based, imaju uzak, guste mreže.

Kako nanositi impregnaciju na kamen?
Ovo nije složen postupak, ali morate slijediti određena pravila:
očistiti i sušiti površinu koju treba liječiti;
nanesite tekućinu tanko, što ravnomjernije;
višak smjese iz površine mora se ukloniti odmah.
Obrada prirodnog kamena zahtijeva točniji pristup jer čak i najkvalitetnija mješavina može promijeniti izgled. Ovdje sve ovisi o kemijskom sastavu kamena. Da bi slijedili ovaj proces, uzorak se obično izvodi na nekom neupadljivom mjestu.

Većina impregnata ima prilično oštar miris, koji nestaje nakon sušenja. To treba imati na umu pri izvođenju velikog broja radova unutar prostora.

Učestalost primjene impregnacije na prirodni kamen ovisi o svojstvima kamena i njegovoj poroznosti. Na nekim kamenima, zaštita će trajati 1-2 godine, za ostale 3-5 godina.

Zaštita kamena od uličnih huligana
Popularizacija graffiti prisiljavaju proizvođače da puste posebne smjese označene "anti-graffity". Ovaj alat ne dopušta površinu upijajući tijela bojom, a od popularnog street art ne ostavlja trag.

Zaštita prirodnog kamena od soli
Sol je posvuda. To je u betonu, cementnom mortu i ljepilima. Isprala s vodom, sol eventualno izlaz kroz kamenom opločenju, kristaliziraju i oštećenja, a ponekad razbiti kamen.

Zaštitna sastav prirodnog kamena, dizajniran za borbu protiv sol ometati njihov prodor i ne dopuštaju kristali soli riješiti na tretiranom površinom. Takva se impregnacija koristi u fazi gradnje, oni obrađuju unutarnju stranu ploča. Najveći učinak može se postići pri radu ploče s dvije strane.

Prema starih Rimljana, a tu lapides MARMORA: prvi se odnosi na kamen, koji ne može svijetliti, a na drugom je mjestu kao kamenje s finih kristalnih zrna koje se koriste najčešće za kipove, ploče, olakšice za zidove i podove. U budućnosti, riječ "mramor" postala je sinonim za svaki kamen koji može.
Čovjek je uvijek pokušao zaštititi dragocjeni kamen  od uništenja. Čak iu antičkom Rimu i renesansi koristili su ulja i vosak za poliranje i zaštita prirodnog kamena, U srednjem vijeku slika kamenih skulptura bila je široko rasprostranjena. Pigmenti i boje, ljepljive tvari, uz promjenu izgleda kipa dali su dobro zaštita kamena  protiv vremena. Kasnije, početkom XIX stoljeća, ulje i vosak se koristi kao sredstvo za odbijanje vode (npr parafin na egipatski obelisk u Central Parku, New York).

Snimanje webinar o zaštitnim impregnacijama

organizirao sam projekt „Webinari za obradu kamena” i predlažemo da gledaju snimku webinara na temu „Zaštita od prirodnog kamena”:

Tijekom posljednjih 20 godina kamen je postao vrlo uobičajen i mogućnosti njegove uporabe znatno su se proširile. Različite karakteristike kamena nisu uvijek uzete u obzir prilikom odabira područja njegove primjene: ponekad izbor kamena temelji se više na njegovom obliku nego na kemijsko-fizičkim svojstvima.
  Pravilna upotreba metoda obrade najnovije generacije može riješiti mnoge probleme. Osim toga, razvoj tehnologija i napretka u regiji dostupan je posebnim i poboljšanim zaštita prirodnog kamena  od vanjskih (uključujući i atmosferske) čimbenike.
Zaštitno sredstvo  () Je tekućina koja, kada se koristi na kamenu i drugim materijalima (kao što su beton, keramika itd.) Sprječava prodor vode i prljavštine koja se nalazi u vodi. Ova vrsta zaštitnog lijeka naziva se vodoodbojna (od latinskog repela - ja odlazim, odbijam). Neki proizvodi također mogu spriječiti stvaranje masnih i drugih masnih tvari (od hrane, kozmetike itd.) Zbog toga se nazivaju vodeni i uljni repelenti.
  Voda praktički ne prodire u zaštićeni kamen. Prljavština ostaje na površini, što znači da se može lako ukloniti.

Sredstva za zaštitu kamena: kako rade.
Trebao bi raditi poput kišobrana: neka voda isparava, ali ne dopustite da prodre unutra. Razlog za vodonepropusnost ovog "kišobrana" je u molekulama lijeka koje impregniraju pore u kamenu.
  Stvorena je kemijska mreža kroz koju kapi ne mogu prodrijeti unutra. Međutim, prirodna vlaga može pobjeći iz pora kamena u obliku isparavanja.
Sredstva za zaštitu kamena  na vodenoj osnovi, ipak su neučinkovite protiv uljnih mrlja, jer po svojoj prirodi mogu prodrijeti u kemijsku mrežu. Zbog toga je potrebno koristiti vodeno ulje , koje mogu formirati kemijsku mrežu s više zatvorenih veza i time zaustaviti prodor unutar ne samo kapljica vode nego i kapljica ulja.
Dakle, glavni karakteristike sredstava za zaštitu prirodnog kamena:

  • smanjenje propusnosti vode i ulja površine;
  • dobra otpornost na vremenske utjecaje bez žutosti;
  • stabilnost djelovanja tijekom cijelog životnog vijeka;
  • propusnost vodene pare
Zašto i kako koristiti zaštitnu opremu
Unutar prostorija, nezaštićeni kamen izložen je raznim tekućinama. Na primjer, u ovoj vodi, deterdženti, u kuhinji - hrana, piće, ulja, masti itd. Tekućine ostavljaju mrlje koje je teško ukloniti u potpunosti. U trgovačkim organizacijama, posebice u području javne ugostiteljske djelatnosti, kamen se još intenzivnije izlaže zagađivačima. Često vlasnici prostora u kojima postoje kamene površine, čak ni ne sumnjaju da kamen uopće može biti zaštićen. U tom slučaju, nakon nekoliko mjeseci od početka operacije, podovi su razbacani mrljama različitog podrijetla, koja se ne opiru kućanskim sredstvima. Onda vlasnici počinju pitati kako se sva ta mjesta mogu ukloniti.

Kao što pokazuje brojna ispitivanja, obrađena - zaštićena kamena površina  apsorbira mnogo manje tekućine, a ona mjesta koja su i dalje prisutna, eliminiraju se bez previše truda i gotovo u potpunosti.
  Treba imati na umu da proizvodi koji sadrže kiseline i kemikalije za kućanstvo koje sadrže klor i kiseline oštećuju mramor, čak i obrađuju sa zaštitom od kamenih proizvoda.
Za kamen izvana,  zaštita igra još važniju ulogu. Ovdje ima mnogo više destruktivnih čimbenika. Navodimo neke od njih.
  1. Zamrzavanje i odmrzavanje. Voda, koja je ušla u pore i zamrznuta u njima, povećava volumen i doslovno suze kamen. Stoga je važno ne dopustiti da voda ulazi u kamen.
  2. Oni su visoki. Soli koji prolaze kroz kamen kristaliziraju i uništavaju kamen na mikro razini.
  3. Alge, plijesni i razni "biološki". Sve što raste, cvjeta i korijenje uništava svaku stijenu. I poželjno je ovo izbjeći za one koji žele spasiti kamen.
4. Ultraviolet. Uništava boje pigmenata, čineći ga blijedom, "obezbojavajući" kamen. Taj je efekt posebno vidljiv na prekrasnim kontrastnim kuglicama.
  Problemi 5, 6, 7 i dalje su dobro pokriveni u knjizi Yu. I. Sychev "Patologija prirodnog kamena".

nakon površinsko tretiranje sredstvima za zaštitu prirodnog kamena  apsorpcija materijala smanjuje za faktor 4-10. Prolivena tekućina može ostati na kamenu duže, bez namakanja, što znači da ima vremena za uklanjanje, dok ne ostavlja mrlje na površini.
Zaštita impregnacije prirodnog kamena  - Postupak je jednostavan i ne zahtijeva posebna znanja. Glavne točke ovog postupka: nanesite impregnaciju samo na suhu i čistu površinu; sredstvo se nanosi u tankom ravnom sloju; Ako na površini ostaju višak zaštitnog agensa, one se moraju odmah ukloniti. I još više: potrebno je uvijek napraviti uzorak na mjestu koje ne pogađa oko. - stvar je nepredvidljiva: mogu se pojaviti mrlje, tekućina može promijeniti boju kamena, itd. Ta mogućnost uvijek postoji, a to treba zapamtiti.
  Većina zaštitne impregnacije  napravljena na osnovi organskih otapala (ugljikovodika, ketona), što uzrokuje njihov oštar miris. Nakon sušenja impregnacije kao netoksični, a ne opasno u slučaju kontakta s hranom, ali primjenjujući ih na velikom području u sobi, pogotovo ako je već u pogonu, za kratko vrijeme će donijeti neke neugodnosti. Obrada kamena unutar kućišta i kako bi se izbjegle nepotrebne mirise ili jednostavno za udobnost ljudi koji vole svi čisti, postoji zaštitna impregnacija na osnovi najvažniji anorganski otapala - voda, praktički bez mirisa.
Zaštitna impregnacija  s vremenom su uništeni, gube svojstva pod utjecajem vanjskih čimbenika, pa ih treba redovito primjenjivati. Mnogo je lakše i jeftinije prerađivati ​​kamen nego platiti za njega i ukloniti mrlje. Frekvencija obrade ovisi o vrsti i teksturi kamena. Više poroznih i često korištenih površina treba tretirati zaštitnom impregnacijom svakih 1-3 godine. Manje porozno i ​​gustim kamenjem može se obrađivati ​​svaka 3-5 godina.

Zaštita prirodnog kamena od prodiranja soli
Soli su sadržane u cementnom mortu i pločicama u obliku aditiva, također su prisutne u ciglu i betonu. Tijekom vremena, sol se ispire vodom i ostavlja kroz zgrade. Soli koji prolaze kroz kamen kristaliziraju na mikro razini. S intenzivnom solju, lezije postaju vidljive golim okom. Osim toga, higroskopne soli privlače vodu, a zatim problemi povezani s vodom pridružuju se problemu soli. Sol također uništava kamen ako se odlaže, na primjer, u mjestima stalnog toka vode ili redovitog prskanja.
  Da se bave soli, razvijene su posebna sredstva za zaštitu kamena, sprečavajući njihovo prodiranje duboko u kamen i sprječavajući kristale soli da dobiju uporište na površini. Poželjno je koristiti ove alate u fazi polaganja, pokrivajući stražnju stranu ploča. Također ne boli obrađivati ​​svoju vanjsku stranu, što će pomoći da kamen ostane od oštećenja.

Zaštita prirodnog kamena od grafita
Nedavno je smjer grafitova široko rasprostranjen. Neka djela mogu se čak nazvati likovnim predmetima, ali uglavnom su ti pokušaji da se dokazuju kao huliganski antics. Većina grafitnih boja vrlo je teško ukloniti s površine kamena. Da bi se postigao rezultat, mora se pokušati nekoliko sredstava. Da biste izbjegli te poteškoće, bolje je zaštitite površinu prirodnog kamena  od prodiranja boje, pomoću alata s oznakom "". Kamen tretiran takvim sredstvom ne apsorbira boju i može ga se lako isprati s deterdžentima u kućanstvu.

Primjedbe