Kako pravilno rezati ciglu Battipav uređajem?

Darko Štetner

Prodajni specijalist za profesionalne alate

Gsm.098/ 715 847; Tel/Fax.01/ 2344-580

Web: www.dewalt.com.hr; www.pointshop.hr

Licence Partner&Distributor Trade Mark Stanley Black&Decker Dewalt Hrvatska


Ukoliko želite postići najbolji rezultat prilikom izrade zidova, pregrada, peći i kamina, opločnika i sl. izrađenih od cigle, siporeksa ili betonskih elemenata potrebno je znanje i iskustvo. Potrebno je obratiti pažnju na preciznost izrade odnosno prilikom izvođenja radova bilo bi loše da osnovni elementi (cigla, betonski fabrikati..) budu nepravilnog oblika i nestandardne veličine. Kako biste to postigli potrebno je pravilno izrezati osnovne elemente.





Značajke rezanja opeke

Rezanje pravila raznim alatima

Lasersko rezanje cigle

Rezanje opeke Dewalt kutnom brusilicom 

Posebni strojevi za rezanje cigle Dewalt Aligator pila, Dewalt recipro ili sabljasta pila, Battipav pila 

Korištenjem Dewalt akumulatorske ili Makita benzinske pile

Izbor alata ovisno o marki i vrsti opeke

Nepravilnosti u strukturi cigle za rezanje

  • Značajke rezanja opeke


Radna površina instrumenta mora biti vrlo tanka i oštra

Značajke rada s blokovima kod kuće:

Krhkost i krhkost materijala. Graničnik i rezač nisu prikladni za rezanje.

Radna površina alata treba biti oštar i tanak kako bi se izbjeglo usitnjavanje.

Prije početka rada, subjekt treba popraviti improviziranim sredstvima.

Da bi se spriječilo širenje prašine, element mora biti mokra vodom.

Tijekom rada morate koristiti individualna zaštitna sredstva kako bi se izbjeglo da prašina i ostaci opeke uđu u dišni sustav i oči.

Električni alat mora biti sigurno prizemljen.

Za točnost reza nanosi se površina markup (s komadom krede i kvadratom).

Kod kuće uvijek možete pronaći kako rezati ciglu. Postoje dvije vrste alata za rezanje i piljenje: ručni i električni.

Ručni alati uključuju:

čekić;

zidara;

zidarsko dlijeto (posebna legura metala i posebno oštrenje oštrica);

ručni rezač pločica.

  • Vrste električnih alata npr:

Dewalt brusilica (kutna brusilica); dijamantna rezna ploča 230mm


Dewalt Alligator poseban stroj za rezanje građevinskih blokova;

pribor za električna pilu za (Recipro pila);

laserski alat (za rezanje otvora u zidu od opeke).

Ako u objektu nema električne energije, možete koristiti agregat za struju Zipper za rješavanje problema s napajanjem električnom energijom.

  • Rezanje pravila raznim alatima

Osnovni način su  čekić i dlijeto trebate djelovati sljedećim redoslijedom: pričvrstite oštri dio dlijeta na liniju reza i metodično tapkajte čekićem dok se cigla ne slomi. Prednost ove metode je dostupnost i niska cijena alata. Nedostatak je taj ravnina reza je hrapava... Da bi oba aviona bila glatka, morat će ih brusiti ili trljati jedan o drugi.

Ručni rezač pločica koristi se za rad s obloženom opekom... Njegova je prednost sposobnost rezanja pod teškim kutovima i izrada tankih ploča, neophodnih u završnoj fazi suočavanja. Nedostatak ovog alata je nemogućnost rada sa standardnim opekama.

  • Lasersko rezanje cigle

Za rezanje otvora u zidu od opeke koristiti lasersku opremu. Kompaktnost modernih lasera omogućuje im isporuku i rad na bilo kojem gradilištu.

Lasersko rezanje - skup ali najbolji rezultat - uspjeh ovisi o sljedećim čimbenicima:

  • vrsta cigle;
  • izrezana geometrija;
  • debljina zida koji treba rezati;

Zahtjevi rada su vodoopskrba i opskrba električnom energijom gradilišta.

Lasersko rezanje zahtijeva preliminarne izračune troškova i učinkovitosti. Zbog visoke cijene i složenosti provedbe kod kuće, praktički se ne koristi.

  • Rezanje opeke brusilicom


Opcija 

Rezanje opeke brusilicom štedi vrijeme rezanja u usporedbi s ručnim alatom. Glavno pravilo pri radu je uporaba osobne zaštitne opreme. Cigla mora biti čvrsto pričvršćena za stol ili radni stol.

  • Posebni stroj za rezanje cigle pravilno rezati ciglu Battipav uređajem?

Je najbolje rješenje za rezanje oblikajer vam omogućuje definiranje bilo koje geometrije rezanja. Dijelovi za rezanje su tvornički izoštreni i posebno presvučeni kako bi se osigurale najmanje tolerancije na rezanim površinama i nema usitnjavanja.

Korištenjem benzinske pile

Razlika između alata i brusilice je u tome što ne radi na struju, već na benzin... Tu su i benzinske pile s lancem umjesto diska za rezanje kamena. Svi rezni dijelovi benzinske pile presvučeni su dijamantnom prašinom, što povećava njihov vijek trajanja.


  • Izbor alata pravilno rezati ciglu Battipav uređajem?

Silikatna cigla može se pilati dijamantnom pilom za mramor i granit. Kako biste se odlučili na koji način rezati ciglu, morate znati njegova fizička svojstva.

Odabir alata ovisi o tvrdoći ​​i žilavosti elemetnta koji režete:

crvena cigla... Izrađuje se od posebnih vrsta gline, nakon čega se peče u pećnicama. Ima visoku čvrstoću i koristi se za izgradnju nosivih zidova i pregrada. Za rezanje kod kuće dobro je koristiti brusilicu s dijamantnim diskom. Oštrica obložena dijamantom osigurava brzo i precizno rezanje.

Okrenuta cigla. Njegova visoka cijena povezana je s ručnom proizvodnjom. Brusilica s dijamantnim diskom ili električna pila pogodna je za rad s takvim materijalom. Kako bi se uštedio novac, prereže se uzdužno.

Klinker. Izrađen je od posebnih razreda vatrostalne gline. Zbog toga je puno čvršći i izdržljiviji od ostalih vrsta opeke. Zbog svojih kvaliteta koristi se za oblaganje podruma i fasada zgrada. Staze možete popločati i klinkerom. Takvu ciglu možete rezati na posebnom stroju sa sustavom vodenog hlađenja.

Silikatna cigla. Ima mekanu i podatnu strukturu. Proizvodi se miješanjem kvarcnog pijeska, vapna i ljepljivih komponenata. Za rad s njom dovoljna je brusilica s običnim diskom ili metalna pila za metal. Svaki graditelj pojedinačno bira kako rezati ciglu od pijeska i vapna.

Šamotna cigla. Koristi se za polaganje peći i kamina. Otporan je na visoke temperature i veliku čvrstoću. Možete ga izrezati na električnom stroju pomoću segmentnog diska. Šamotnu ciglu bolje je rezati uzdužno: zbog visoke cijene materijal treba uštedjeti.

Zaštitna oprema: 

Rad s električnim alatom pretpostavlja poštivanje sigurnosnih propisa, uporabu osobne zaštitne opreme za dišni sustav, oči i ruke.

Koristi se oblikovano rezanje za umjetničko (dizajnersko) zidanje, na primjer, u proizvodnji kamina i arhitektonskoj završnoj obradi fasada zgrada. Omogućuje vam bez oštrih kutova i povezivanje uzorka bloka za oblaganje ili zidanje s uzorkom.

Za kovrčavo rezanje trebat će vam stroj za fiksiranje kutnih brusilica... Sama kutna brusilica mora biti kompatibilna s diskovima velikog promjera. Ako nema posebnog stroja za učvršćivanje, uobičajeni poroci također su prikladni za rad.

Sa strane se nanosi kovrčava oznaka, uz koji će se izvoditi rez. Pomoću zavoja i zavoja duž crte za označavanje, element koji se reže pritisnut je na rotirajući disk kutne brusilice.

Načini kako izbjeći usitnjavanje kod rezanja cigle kod kuće

Kako bi se izbjeglo usitnjavanje, preporuča se vlaženje piljene površine vodom.

Kada radite s fasadom i obloženom opekom, važno je da na obrubljenim dijelovima nema iverja. Oni kvare izgled gotovog zida. Da biste izbjegli usitnjavanje kod rada kod kuće, moraju se poštivati ​​sljedeća pravila:

Nakon dužeg rezanje treba izoštreni alat ili promijeniti adekvatni pribor

Element mora biti sigurno učvršćen zasnovan. To se postiže škripcem ili stezaljkom.

Moguće je spriječiti pojavu čipsa ako je piljen navlažite površinu vodom.

Kad koristite ručni alat, dajte prednost pila za metal s posebnim zaprašivanjem na oštrici... Ne preporučuje se odvajanje obložnog materijala dlijetom i čekićem.

Ako je količina obrezivanja velika, upotrijebite brusilica s dijamantnom oštricom... Reže se puno brže od abrazivnog diska i nema vremena za stvaranje ostataka rezanja

Primjedbe